пʼятниця, 10 квітня 2020 р.

Урок № 6 Коротка характеристика основних фізичних якостей. Комплекс №6.


Тема уроку: "Коротка характеристика основних фізичних якостей".

Основу фізичного здоровя складають здоровий спосіб життя та розвиток рухових якостей. Ці рухові якості визначають фізичний розвиток людини. Основні з них: загальна витривалість, швидкісна витривалість, силова витривалість, швидкісно-силова витривалість, сила, прудкість, гнучкість, спритність (координаційні здібності).
Загальна витривалістьздатність людини тривалий час виконувати безперервну динамічну роботу середньої потужності й перемагати втому. Високий розвиток цієї якості забезпечує тривале виконання рухів та швидке відновлення після навантаження. Від рівня розвитку цієї якості значною мірою залежить рівень здоровя людини.
Швидкісна витривалість – здатність перемагати втому при виконанні субмаксимальних (наближених за швидкістю до максимальних) навантажень.
Силова витривалість  здатність перемагати втому під час достатньо тривалих навантажень силового характеру.
Швидкісно-силова витривалість – здатність виконувати досить тривалий час вправи силового характеру з максимальною швидкістю.
Гнучкість – здатність людини виконувати рухи з великою амплітудою. Розрізняють активну гнучкість, що проявляється за рахунок власних м’язових зусиль, і пасивну, яка проявляється шляхом прикладання до частин тіла, які рухаються, зовнішніх сил – сил ваги, зусиль партнера тощо. Для здоровя надзвичайно важливо підтримувати високу гнучкість протягом усього життя.
Прудкість (швидкість) – це здатність людини здійснювати рухові дії у мінімальний для даних умов відрізок часу. Розрізняють три основні форми прояву швидкості: латентний (прихований) час рухової реакції; швидкість поодинокого необтяженого руху; частота (темп) необтяжених рухів. Рухові реакції бувають прості і складні. Проста реакція – відповідь відомим рухом на відомий сигнал, що виникає несподівано. Усі інші типи реакції є складними.
Сила – здатність людини долати зовнішній опір або протидіяти йому з допомогою мязових зусиль. Характеризуючи силу, вживають поняття абсолютна сила й відносна сила. У другому випадку визначають силу, яка припадає на один кілограм маси людини, у першому випадку – безвідносно до маси.
Спритність – це здібність швидко й точно виконувати рухові завдання, особливо ті, які виникають несподівано. Оцінюють спритність за такими критеріями:
        координаційна трудність рухової задачі;
     точність виконання рухів, тобто просторових, часових і силових характеристик рухів;
     час, затрачений на засвоєння або доцільне перетворення рухів у змінених умовах.
Запам’ятай! Щоб досягти успіхів у заняттях будь-яким видом спорту, зміцнити здоров’я, покращити фігуру чи «накачати» м’язи необхідно забезпечити випереджаючий розвиток загальної витривалості.
Запитання для самоконтролю:
1.         Які основні фізичні якості ти знаєш? Охарактеризуй кожну з них.
2.         Які фізичні якості найбільш тісно пов’язані з рівнем здоров’я?
Завдання! Перепиши з навчальної програми нормативи комплексного тесту.
Комплекс № 6
(для динамічної паузи під час виконання домашніх завдань з інших предметів)
            1. Ходьба, біг на місці, ходьба (1-2 хв).
            2. Колові рухи руками: 4 рази вперед і 4 назад. Повторити 10-12 разів.
            3. В. п. - стійка ноги нарізно, руки в сторони. Повороти тулуба вправо і вліво. Повторити 20 разів у кожну сторону.
            4. В. п. - стійка ноги нарізно, руки на пояс. Почергові нахили в сторони по одному разу. Повторити 20 разів в кожну сторону. Дивитись прямо, не повертати тулуб.
            5. Стоячи на одній нозі, іншою виконувати махові рухи вперед-вгору - назад-вгору з максимальною амплітудою. Намагатися зберігати рівновагу. За опору не триматись. Поступово довести до 20 рухів кожною ногою.
            6. В. п. - стійка ноги нарізно, руки внизу. Нахили вперед та назад, поступово збільшуючи амплітуду рухів.
            7. Стоячи на одній нозі, іншою виконувати колові рухи, не торкаючись підлоги, вправо та вліво, по 4 рази в кожну сторону. Повторити 10-12 разів.
            8.  В. п. - о.с. 1 - упор присівши; 2 - упор лежачи; 3 -  упор присівши; 4 - о.с.  8-10 разів.
            9. В. п. - стійка ноги широко, нахилити тулуб уперед, руки в сторони. Виконувати повороти тулуба (“млин”). 20 разів у кожну сторону.
            10. В. п. - упор лежачи. 1 - опускаючи таз, прогнутись, подивитись вверх; 2 - підняти таз, подивитись на коліна. Повторити 10-12 разів у середньому темпі. Руки не згинати.
            11. В. п. - упор сидячи позаду. 1 - підняти таз, прогнутись, подивитись назад; 2 - в.п. Повторити 10-12 разів у середньому темпі.
            12. Нахили вперед у положенні сидячи на підлозі. Не згинати колін. 20 разів.
            13. В. п. - лежачи на животі, руки в упорі на підлозі біля плечей. 1 - прогнутись максимально назад, підтримуючи себе руками, але не віджимаючись; 2- в.п. 5-6 разів
            14.  “Жабка”.  5-6 разів.                 14. “Міст”. 3-4 рази.
            15. В. п. - лежачи на животі. Взятись руками за гомілки, прогнутись і розгойдуватись вперед - назад. Повторити 2-3 рази по 10 розгойдувань.
            16. В. п. - стійка на колінах, руки на пояс (вперед, за голову). 1 - сісти на підлогу, справа від ніг (ноги не пересувати); 2 - вип.; 3-4 - те саме в ліву сторону. Повторити 10-20 разів.
            17. В. п. - стійка, пальці в замок, руки за головою. Лягти на підлогу на спину (на живіт) і встати, не торкаючись підлоги руками, ліктями, головою. Повторити 5-6 разів.

Немає коментарів:

Дописати коментар